Bruk naturen som klasserom!
Friluftsrådenes Landsforbund , Den Norske Turistforening og Norsk Friluftsliv og overleverte under Arendalsuka regjeringen ifjor åtte råd for hvordan de skal nå sitt nasjonale mål om at «Naturen i større grad skal brukes som læringsarena og aktivitetsområde for barn og unge». Råd som vi mener er like aktuelle i år og som også bør vises i statsbudsjettet for 2018.
Her har vi imdilertid mye å hente ennå.
Se vår lille videodramatisering fra samling på Litteraturhuset i fjor hvor temaet ble drøftet med forskere, politikere og lærere.
Åtte viktige råd til kunnskapsministeren - og finansministeren!
- 1. Bruk naturen som klasserom i alle fag! Forskning viser at man lærer mer ved å ta i bruk varierte og aktive opplæringsmetoder og bruke konkrete eksempler i undervisningen. Ved å legge undervisningen utendørs øker læringsutbyttet. Det gir også mer fysisk aktivitet og styrker sosiale relasjoner i klassen.
- 2.Friluftsliv må styrkes i lærer- og barnehagelærerutdanningen.
- 3.Lærere og barnehagepersonale må få mulighet til faglig påfyll i friluftsliv, gjennom etter- og videreutdanningstilbud i regi av lærerutdanningsinstitusjonene.
- 4.Fysisk-motoriske ferdigheter må defineres som en grunnleggende ferdighet i skolen!
- 5. Minst en time fysisk aktivitet i skolen hver dag!
- 6.Den naturlige skolesekken må styrkes og utvides til også å omfatte prosjekter med hovedvekt på friluftsliv, slik at skolene alene eller sammen med frivillige organisasjoner kan få støtte til prosjekter der elevene får økt friluftslivskompetanse.
- 7. Alle skal få leirskoletilbud. Leirskole lærer elevene mye om friluftsliv og gir unike opplevelser ute i naturen
- 8.Friluftsliv må bli en del av introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere.