Dette skal vi jobbe med kommende periode og litt statistikk fra friluftsrådene og andre
Hovedsatsinger inntil ny strategi er på plass
FL er i gang med en god strategiprosess inn til den er på plass støttet årsmøtet rammen i notataet som er lagt til grunn for ny strategi.
FL skal være paraplyorganisasjonen for de interkommunale friluftsrådene i landet
Det er de lokale friluftsrådene som skal drive aktiviteter, utvikle anlegg og være sentrale i å utvikle det lokale friluftslivet i Norge. FL skal støtte medlemmene rundt felles satsninger og mål, og drive større nasjonale satsninger, men skal samtidig la medlemmene, som har stor variasjon, ta vare på sin lokale egenart. Det vil også være viktig at FL bidrar til samarbeid og til å synliggjøre og støtte oppunder frivillighetens initiativ og arbeid
Rammevilkår
Hovedmål for FL skal være at medlemsorganisasjonene får best mulig rammevilkår for å lykkes med sine hovedmål. Dette betyr å arbeide for økte ressurser fra både offentlige og private finansieringskilder, og å jobbe for effektivisering gjennom å lage gode nasjonale programmer og digitale løsninger. Dokumentasjon av omfanget og effekten av vårt arbeide sammen med synliggjøring av dette blir viktig for å nå hovedmålet.
En rekke digitale initiativer skal drives fra FL slik som søknadsportalen og forvaltningsløsningen. FL skal også lede og koordinere større nasjonale prosjekter som Læring i Friluft, Folkehelse- og minoritetsprosjektet, Friluftsskolene og andre nyere prosjekter.
FL skal representere friluftsrådene i nasjonale initiativer og organisasjoner slik som FNF, BUA, Frilager, HNR (Hold Norge Rent), OVF (Opplysningsvesenets Fond) og andre, men skal se på slik deltakelse med et kritisk blikk for å unngå unødvendig bruk av tid.
Effektiv administrasjon
FL skal ha en liten, men stor nok administrasjon til å være effektive i dette arbeidet. FL skal fokusere sitt arbeide rundt få, prioriterte pilarer. I dette ligger en nedprioritering av arbeid som ikke dekkes av disse. Alternativt til dette vil FL måtte ha en større administrasjon og dermed legge beslag på større andel av tilgjengelige ressurser.
Basert på input fra Ledersamlingen i februar 2024 foreslår administrasjonen å prioritere arbeidet til FL rundt noen utvalgte pilarer.
FL vil fortsatt måtte ha aktivitet på mange områder og arenaer, men med disse pilarene vil det være enklere å prioritere det daglige arbeidet.
«De fire Aene»; Areal, Allemannsrett, Aktivitet og Anlegg er antakelig også i fremtiden godt dekkende overskrifter for Friluftsrådenes prioriteringer, men er ikke like godt egnet som førende hovedpilarer for FLs arbeide som paraplyorganisasjon.
Vi har i forslaget forsøkt å samle oppgavene under noen få dekkende overskrifter.
Foreslåtte hovedpilarer FLs arbeide 2024-2027
1) Påvirke
2) Synliggjøre
3) Øke kompetanse
4) Tilgjengeliggjøre
5) Effektivisere
Tall fra SSB
Vi blir flinkere til å bevege oss generelt. Denne rapporten tar for seg resultater fra Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelser som er gjennomført omtrent hvert tredje år fra 1997 til 2014. Trening er blitt mer vanlig i alle aldersgrupper mellom 16 og 79 år. Kvinner og menn trener nesten like mye. Blant dem med høy utdanning er andelen som trener størst. En stor del av befolkningen deltar på fotturer og skigåing i løpet av et år. Mange driver med jogging, svømming og sykling.
- 17 prosent av innvandrerne fra Asia, Afrika og Latin-Amerika opplyser at de trener sjelden eller aldri.
- Innvandrere fra EU, USA og Canada har et treningsmønster som ligner det vi finner i resten av befolkningen. I begge disse gruppene svarer 9 prosent at de trener sjelden eller aldri.
- Blant barna er det flest som trener sykling, svømming og skiløping.
Du kan lese hele rapporten her på SSBs hjemmesider (ekstern lenke)
Miljødirektoratet
Miljøstatus fra Miljødirektoratet samler mye ulik informasjon fra mange offentlige registre også om nordmenns deltakelse i friluftslivet.
Åtte av ti av oss går på tur, og vi gjør det i gjennomsnitt to ganger i uka. Hvor mye vi deltar i friluftsliv er blant annet avhengig av utdanning og inntekt. Deltakelse i enkle friluftslivsaktiviteter – som spaserturer og fiske – er jevnest fordelt i befolkningen.Tilgangen til friluftslivsarealer er avgjørende for friluftslivet - både i byer, strandsonen, markaområder og større skog- og fjellområder. At områdene har visse kvaliteter, som for eksempel fravær av støy og søppel, har også stor betydning for bruken.
Mye intressante tabeller og statistikk finnes på deres hjemmesider (ekstern lenke).