1. Hjem
  2. Start skoleåret i friluft
Start skoleåret i friluft  - headerbilde Barn bruker undervannskikkert i fjæra. Foto: Kristine Monsen

Start skoleåret i friluft

Spenningene og forventningene til et nytt skoleår kan merkes over hele landet. Ubrukte kladdebøker og nye blyanter, eller kanskje det er nytt cover til ipaden som gjelder nå. Elevene er ofte mest spent på å treffe klassekamerater igjen, mens det gjerne ikke er knyttet like mye spenning til skolefagene. Hva er vel bedre enn å forlenge sommerens undring og aktivitet gjennom å bruke litt av skoletiden på å lære utendørs?

Start skoleåret med læring i friluft

Klasserommet utenfor er en flott arena for å forstå hvordan prosesser og ulike fag henger sammen. Det lar deg som lærer se hvordan elevene gjennom å bruke alle sansene kanskje undrer seg litt mer ute i det fri. Læring ute i naturen eller i nærmiljøet rundt skolen gjør at skoledagen blir variert og nysgjerrigheten pirres. Utendørs læringsaktiviteter gir også fysisk aktivitet og variasjon i utfoldelse. Hvis du ikke har vært så mye ute med elevene før, kan sensommeren være en perfekt årstid å starte med dette på; man kan fremdeles få fint og tørt vær og naturen rundt oss er i rask og spennende endring. 

Høsting

Høstingsaktiviteter kan man gjøre hele året, men det er ikke å komme unna at høstingens høysesong er nettopp på høsten! Blåbær, bjørnebær og kanskje molter? Mange av de vanlige bærene i Norge er det bare å putte rett i munnen og nyte. Andre smaker bedre dersom man lager noe mer ut av bærene, for eksempel saft av kreklingbær og gelé av rognebær. Gjennom prosessen å planlegge, plukke, rense, safte, og lagre er det masse læring. Kikker du litt rundt i nabolaget kan du og se bær som ikke er blant de vanlige å spise i Norge. Dette er et fint utgangspunkt for læring, hvordan kan vi finne ut hvilken type bær dette er? Hvorfor lager planter bær eller frukt? Gjør overslag, og finn ut hvor mange bær av denne typen som finnes rundt deres skole - eller i hele verden? Undervisningsheftet Høsting – en smak av tradisjon og muligheter er fylt med gode tips til læringsaktiviteter knyttet til høsting. Her får du undervisningsopplegg fra 1. klasse til og med 1. klasse på videregående, som dreier seg om høsting og hvordan det kan brukes i undervisningen. Se heftet for tips og inspirasjon.

Nytt materiell og digital portal 

Friluftsrådenes landsforbund har gjennom en årrekke utarbeidet undervisningsopplegg for grunnskolen og har undervisningsopplegg for 7 ulike fag. I juni lanserte FL undervisningsoppleggene i revidert utgave og hvert opplegg er knyttet til ett eller flere av de nye kompetansemålene. FL har også utarbeidet en ny digital portal slik at du som lærer enkelt kan søke og finne de oppleggene som er mest relevant for dine elever. Se portalen vår her. Det er enkelt å gjøre sin egen vri på oppleggene og i tillegg har vi et åttende hefte med begrunnelse, metode og praktiske tips. Se våre læring i friluft hefter her. 

Trenger du litt hjelp til å komme i gang eller noen å drøfte muligheter med? Ta kontakt med ditt lokale friluftsråd og hør hvordan de kan bistå din skole i å være mer utendørs i skoletiden!

God skolestart i friluft! 

 

  IMG_20210804_205927.jpg

 Ved første øyekast ser det kanskje ut som tyttebær, men vet du hvilket bær dette er? 

Dato skrevet 12.08.2021 09:50 . Endret 12.08.2021 10:11 .