1. Hjem
  2. Rydde(portalen) i ny drakt!
Rydde(portalen) i ny drakt! - headerbilde Ryddeweb/HNR

Nå er Rydde oppe og går!

Vi gleder oss sammen med Senter for Oljevern og Marint Miljø og Hold Norge Rent, over godt samarbeid og et flott resultat! 

Rydde tar strandrydding og kartlegging av forsøpling til et nytt nivå! Dette er et supert og godt verktøy som vi ber alle landets små og store ryddere tar i bruk. Kartløsningen er utviklet av Avinet og bygger på samme grensesnitt som friluftsrådenes kartbaserte forvaltningsløsning.  

Motivere

Rydde skal motivere til bruk, den har et grensesnitt som skaper motivasjon og som vi tror vil motivere enda flere til innsats for å både hindre forsøpling og ikke minst rydde. Den gamle Ryddeportalen er nå stengt og data fra denne er overført til nye Rydde. Rydde er bare en ny og bedre utgave av Ryddeportalen. I Rydde kan du nå planlegge ryddeaksjoner, registrere funn og melde ifra om forsøpling, akkurat som du kunne i den gamle Ryddeportalen, bare mye bedre.

Folkeforskningen til et nytt nivå!

En viktig faktor i utviklingen av Rydde har vært å ivareta frivilligheten og all den innsatsens om titusenvis av frivillige ryddere gjør hvert år. Denne innsatsen er helt avgjørende i kampen mot marin forsøpling, men den kan også nå gi viktige bidrag inn til en mer effektiv bruk av både penger og folk. Rydde vil gi offentlige myndigheter et klarerere bilde av ryddeinnsatsen, hvor det er forsøplet, hva som finnes osv . Denne informasjonen er også viktige for forskere i mange miljøer når de skal forsøke å finne og utvikle nye og bedre måter og rydde og ikke minst hindre at avfall er på avveie. Dette er bare starten på en reise som gjør at informasjon fra mange kilder kan samkjøres og gjennom det få et bedre bilde av forsøplingssituasjonen i Norge. 

Rydde og COVID-19

På grunn av koronapandemien ber vi alle ryddere følge myndighetenes råd, og ikke belaste avfallsselskapene unødig. Men registrer gjerne forsøplede områder og gjør deg kjent med Rydde i mellomtiden!

Gamle brukere

Gammel bruker som hadde brukerkonto i Ryddeportalen har blitt importert til Rydde, og brukere kan logge inn med sin gamle bruker. Data fra brukers tidligere ryddeaksjoner er også med. Noen ganger havner oppdaterings epost om passord osv på feil sted så viktig at du sjekker søppelposten din om den har havnet der. 

Inspirasjon

Vi håper som Hold Norge Rent og SOMM at Rydde vil inspirere alle som rydder, og de ber om tilbakemeldinger hvis det er noe som mangler eller det er feil og mangler.  

App

Nå lanseres nettversjonen av Rydde, og etter hvert vil det også lanseres en app tilknyttet Rydde som vil gjøre kartleggingsarbeidet enda mer effektivt. Vi vil sende ut mer informasjon når den er klar for nedlasting. 

God bidrag

Du kan også lese mer om det arbeidet som gjøres hos  Senter for Oljevern og Marint miljø - Rydde for et rent hav. Det er også verd å nevne at Avinet har gjort en stor jobb med strukturering av alle data og sammen med støtte fra Handelens Miljøfond har dette vært mulig å få til. I tillegg har mange av friluftsrådene bidratt med sin viktige kompetanse. 

Avfallsbransjen er også med!

Avfall Norge og LOOP har bidratt til at Rydde skal forenkle arbeidet med mottak av marint avfall med en større verdi for avfallsbransjen. Det er også veldig viktig å ha avfallsbransjen i Norge med på laget. Mer om LOOP og  Avfall Norge på deres sider. 

Fakta om Rydde

Her kan brukerne:

  • Planlegge og registrere nye ryddeaksjoner rett i kartet

  • Opprette offentlige eller private ryddeaksjoner

  • Invitere venner og tidligere ryddere til å delta

  • Holde kontakten og gjør avtaler med rydderne

  • Få meldinger om aksjoner rett i appen

  • Publisere bilder fra aksjonen

  • Få informasjon om den lokale gjenbruksstasjonen som mottar avfall

  • Se hvor du får utlevert gratis ryddeutstyr

  • Registrere innsamlet avfall slik at forskerne får viktig datagrunnlag

  • Melde fra om forsøplede områder

  • Søke i data fra tidligere ryddeaksjoner

  • Søke i statistikk over innsamlet avfall de siste årene


Strandryddeuka utsatt, ikke avlyst!

Strandryddeuka mobiliserer nærmere hundre tusen frivillige hvert år og er Norges største kollektive ryddedugnad. Årets dugnad er ikke avlyst, men vil bli annerledes i år for å hindre smittespredning. Derfor er den utsatt inntil videre. Hold Norge Rent håper det vil være mulig å gjennomføre dugnaden i september i forbindelse med den internasjonale strandryddedagen. Følg med på deres nettsider. 

 

Dato skrevet 22.04.2020 09:20 . Endret 22.04.2020 13:01 .