1. Hjem
  2. Naturundersøkelsen 2025: Velgerne gir mandat til mer nærfriluftsliv
Naturundersøkelsen 2025: Velgerne gir mandat til mer nærfriluftsliv - headerbilde AK/Hardbakke i Solund kommune

Dato skrevet 22.05.2025 14:40 . Endret 22.05.2025 14:55 .

Naturundersøkelsen 2025: Velgerne gir mandat til mer nærfriluftsliv

En ny, landsomfattende undersøkelse bekrefter at nordmenn verdsetter naturopplevelser i hverdagen – over 80 % av befolkningen sier at natur og nærnatur er viktig for dem. Samtidig oppgir halvparten av velgerne at klima- og naturhensyn vil veie tungt når de stemmer i høst. Dette gir politikerne en klar marsjordre om å satse på naturopplevelser nær der folk bor, og det styrker Friluftsrådenes arbeid med å fremme nærfriluftsliv i hele landet.

Klar beskjed: Prioriter natur og klima
Naturundersøkelsen 2025 ble lansert 22. mai på FNs naturmangfoldsdag og tar pulsen på befolkningens holdninger til natur- og klimaarbeid. Undersøkelsen er gjennomført av Opinion på vegne av WWF Verdens naturfond, Den Norske Turistforening, Regnskogfondet, Sabima, Naturvernforbundet og Norsk Friluftsliv. Resultatene etterlater liten tvil om folkemeningen: 53 % av de spurte sier at natur og klima blir viktig når de skal stemme ved høstens valg.

Bekymring for nedbygging
Organisasjonene bak Naturundersøkelsen kaller funnene «en klar marsjordre til politikerne om å prioritere natur og klima» i valgkampen. Når 71 % av befolkningen samtidig sier de er bekymret for nedbygging av natur, sender dette et tydelig signal: Velgerne ønsker en politikk som tar bedre vare på naturen og tilrettelegger for friluftsliv.

Underbygger Friluftsrådenes innsats for nærfriluftsliv
For Friluftsrådene, som jobber hver dag for å gi folk gode naturopplevelser der de bor, er Naturundersøkelsen 2025 svært oppløftende. – Tallene bekrefter at befolkningen ønsker seg friluftsliv i hverdagen, og de verdsetter nettopp det arbeidet vi og våre medlemskommuner gjør, sier Paul Waaler, daglig leder i Friluftsrådenes Landsforbund.

Friluftsrådenes viktige jobb
Friluftsrådene tilrettelegger stier og turmål, bygger og vedlikeholder naturmøteplasser som gapahuker og grillplasser, og støtter opp under egenorganiserte aktiviteter året rundt. Mange friluftsråd tilbyr også Naturlosturer – gratis, åpne turer med kjentfolk som tar med innbyggerne ut i nærområdet. I tillegg står rådene i front når naturen må ryddes: Hvert år engasjerer de tusenvis av frivillige i strandrydding og annen ryddeinnsats for et søppelfritt, innbydende nærmiljø.

Lokal handling
Waaler mener resultatene må omsettes til handling lokalt. Han oppfordrer kommunene til å ta funnene fra både Friluftslivsbarometeret og Naturundersøkelsen på alvor. – Styrk det lokale friluftslivet gjennom god planlegging, investering i grøntområder og samarbeid med friluftsrådene. Dette er investeringer som gagner både mennesker og miljø, nå og i fremtiden, sier Waaler.

Folk vil ha naturen nært – for trivsel og helse
Over 80 % av nordmenn sier at naturopplevelser og tilgang på nærnatur er viktig for dem. Dette gjenspeiles i bruken: 72 % oppgir at de benytter seg av naturen i nærmiljøet minst én gang i uken. Folk trekker ut på alt fra turer i skog og mark til enkle treningsøkter under åpen himmel. Naturen brukes også til å finne ro og redusere stress, samt som en arena for å være sammen med familie og venner.

At friluftsliv i nærmiljøet betyr mye for livskvaliteten, underbygges av funn om helse: 71 % av de spurte opplever at det å være i naturen har gitt dem bedre fysisk helse, og 64 % sier det har forbedret deres psykiske helse.

Norsk Friluftsliv
– Den norske friluftslivstradisjonen står sterkt, men den står og faller på at vi har tilgjengelig og variert natur å ferdes i. Hvis vi skal sikre barn og unge de samme mulighetene til naturopplevelser som vi selv har hatt, må politikerne prioritere natur mye høyere fremover, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Årets friluftslivskommune 2025
At slik satsing nytter, ser vi tydelig hos kommunene som går foran. I kåringen av Årets friluftslivskommune 2025 kom Tjeldsund i Troms på topp nettopp takket være langsiktig og helhetlig innsats for nærfriluftsliv. Kommunen utmerker seg med god forankring av friluftsliv i planer og et vedvarende søkelys på å gjøre naturen tilgjengelig for innbyggerne. Resultatet er økt bruk av nærnaturen og en befolkning med høy friluftslivsdeltakelse – til inspirasjon for andre kommuner.

Les mer:
- Pressemelding fra WWF:
- Naturundersøkelsen 2025 hos WWF