1. Hjem
  2. Det viktigste adgangskortet er gratis
Det viktigste adgangskortet er gratis - headerbilde Morten Dåsnes/Gyrihaugflaka

Det viktigste adgangskortet er gratis

Koronapandemien gjør at mange utesteder er stengt. Men ikke det største og viktigste. Det store utestedet der vi alle har gratis adgangskort.  Naturen er der. Døgnåpen i hverdag og helg gjennom hele jula. 

 I krevende tider er det godt at naturen er der. Der kan vi fortsatt hente krefter. Naturen er beste treningsarena – for kondisjon, for koordinasjon, for styrke og bevegelighet. Naturen gir opplevelser og ro – hjelper oss til å tenke de gode og konstruktive tanker, sette ting i perspektiv. Fremmer kreativiteten. Naturen er stor nok til sosialt fellesskap også med avstandsregler. Du kan gå tur, løpe og leike sammen med den vesle flokken din. Dere kan sitte sammen rundt bålet – kjenne varmen fra det og fra hverandre. Ingen avstandsregler er så rigide at du ikke kan smile og si hei til alle du møter på din sti.

Allemannsretten er adgangskortet til den fantastiske naturen.
Et unikt adgangskort som vi alle har og kan bruke når vi vil i hele landet. Helt gratis. Allemannsretten skiller ikke mellom rik eller fattig. Den altomfattende tilgangen til å bruke norsk natur gjelder akkurat like mye for gjeldsslaver som for milliardærer. For bostedsløse like mye som for grunneiere. Allemannsretten skiller ikke mellom lesbiske, homofili, bifile, transseksuelle eller heterofile. Den ser ikke en gang forskjell på nasjonalitet eller hudfarge. Den spør heller ikke om tro og religion – men jeg tror at du som er opptatt av å ta vare på naturen, er ekstra velkommen. Knapt noe er mer sosialt utjevnende enn allemannsretten.

Uten allemannsretten ville vi vært en fattigere nasjon. Uten allemannsretten ville de menneskelige kostnadene av koronapandemien vært betydelig større, og helseutgiftene for staten mye høyere. Allemannsretten er en grunnmur i det norske samfunn som særlig kommer til sin rett når det røyner på. Likevel er det fortsatt politiske partier som bruker krefter på å kjempe imot at den skal bli en del av grunnloven. Forstå det den som kan, etter årets erfaringer. Det mest verdifulle i samfunnet må det være plass til i grunnloven – og de viktigste rettigheter må ha den sterkeste beskyttelse lovsystemet kan gi.

Ingen adgangskort gir rett til bøllete opptreden.
Ikke til å kaste søppel eller gjøre fra seg hvor som helst. Ikke til å være til sjenanse for andre eller til å ødelegge eierens områder, bygg eller inventar. Husk det når du bruke allemannsretten flittig til fantastiske turer i førjulstida, i jule- og nyttårsdagene! 

(Artikkelen er en justert versjon av kommentarartikkel i magasinet Friluftsliv 6/2020)

 

Dato skrevet 18.12.2020 09:19 . Endret 18.12.2020 09:23 .