1. Hjem
  2. Gummi på avveie!
Gummi på avveie! - headerbilde

Over 20 000 elever med så langt og ennå er det mulig å melde seg på!

Forsøpling av naturen kommer mange veier og vi har tidligere skrevet en del om gummigranulatene som brukes på kunstgressbaner og som også dessverre forsvinner i stort monn ut i naturen, landet rundt. Barn og unge er de som best kjenner kunstgressbanene i sine nabolag best. Nå har forskere i det som kalles Forskningkampanjen invitert skolelever og skoler med i en stor dugnad for å kartlegge problemet.  Forskere fra NILU, Akvaplan-Niva, SINTEF og Havforskningsinstituttet skal bruke dataene elevene samler inn i sin forskning på hvordan gummigranulat fra kunstgress påvirker naturen.

Vi vet at gummigranulatene kan havne på avveie på flere måter. Noen renner vekk med vann eller flyr bort med vind, noe måkes bort sammen med snø på vinteren, andre havner i sluk og avløp. Gummigranulater forsvinner også vekk med spillere fordi de har lett for å feste seg i klær og sko. Når klærne med gummigranulat blir vasket hjemme i vaskemaskinen kan granulatene havne i avløpsvannet og deretter i havet.

Data fra Forskningskampanjen vil bidra til forskningen for å forstå omfanget av problemet bedre, slik at vi lettere kan finne ut hva vi kan gjøre med det. Elevene skal undersøke hva slags gummiknotter det er på nærmeste bane, hvordan det ser ut rundt banen og hvor mye gummiknotter som blir med klær og sko etter at de har spilt fotball. Alle skal registrere sine data på nettsiden til Forskningskampanjen og resultatene vises med det samme!

Spennende prosjekt som vi vil følge nøye fremover. 

 

 

 

Dato skrevet 28.09.2017 13:27 . Endret 28.09.2017 13:38 .