1. Hjem
  2. Friluftsskolen
Friluftsskolen - headerbilde Rebekka Braaten/Sette opp lavvo på friluftskolen

Friluftskolen - en dannelsesreise i naturen

Rebekka Braaten leder på friluftskolene i Polarsirkelen friluftsråd har sendt noen gode ord om friluftskolene. Et tiltak som mange friluftsråd, DNT, Speideren og andre hvert år gjennomfører for mange tusen unge landet rundt! 

Fakta: For de som ikke vet - en Friluftsskole er et ferietilbud til de som går på barneskolen, med hovedfokus på 10-13 åringer.

Hvorfor

Målet med Friluftsskolen er å gi deltakerne en lystbetont introduksjon til friluftsliv og arrangeres på dagtid, med en overnatting. Vår erfaring er at de som deltar på en Friluftsskole ofte får mange nye venner, som bor andre steder kanskje en annen kommune. Disse vennskapene ser vi ofte at får en stor betydning for deltakerne, mange fortsetter å møtes etter endt Friluftsskole og andre gleder seg til neste år, for da skal de igjen få møte vennene fra i fjor.

Gøy

Hovedfokuset på en Friluftsskole er jo å ha det gøy, og de starter hver dag med leker og aktiviteter. Det er veldig viktig at deltakerne får oppleve at det er greit å leke, jeg med! Da blir det en god stemning og de blir fort kjent med hverandre.

Ute

Friluftsskolen arrangeres ute i all slags vær, på denne måten lærer deltakerne hva som kan være lurt å ha på seg. Det er ikke alle som er vante til å være ute i aktivitet når det for eksempel regner. I løpet av uken gjennomføres mange kurs. Her får deltakerne lære seg å håndtere kniv, både som et redskap under middagslagingen, men også med aktiviteten som spikking. Det lages mat på bålet, og da lærer deltakerne hvordan de skal lage et bål hvor stor veden bør ha, hvordan de stabler den og hvordan de får fyr med bare en fyrstikk.

Deltakerne for også prøve å klyve ved med øks, hvordan holde en øks og hvordan stå når de klyver ved på en sikker måte, tillegg får de også prøve seg på å sage.

De har også oppgaver som lærer de å bruke kart og kompass. Alle lærer hva et kart er, hvordan et kompass fungerer, hvor er vi på kartet og hvor er nord er. Og ikke med mobilen og Google maps, men med et ordentlig kart i hånden!

#likefinsomfør

Når de har overnatting på Friluftsskolen, lærer de å lage en leir sammen, og lærer hvor de skal sette opp en lavvo eller et telt. Deltakerne lærer også om sporløs ferdsel, og målet er at når de drar hjem fra campen de har laget skal det ikke finnes noen spor etter oss. 

Naturen etterlates #likefinsomfør og derfor plukker de opp all søppel og ikke ødelegger naturen rundt der de camper. Og på den måten lærer de mye også om allemannsrettens rettigheter og plikter. 

Mestring

I løpet av friluftsskolen som har overnatting er dette for mange første gangen de skal overnatte ute og for noen er det kanskje aller første gang de skal overnatte uten foreldre. Det er så gøy å se mestringene deres når de våkner opp neste dag, de klarte å sove ute😊

Fiske

På noen av friluftsskolene lærer de seg å fiske, det er så utrolig mye lærdom i å sette sammen en fiskestang, lære seg en knute, og det å ta rede på fisken etterpå.  

Bade

De har også bading i vann og hav, og får en innføring enkel førstehjelp og livredning. De lære rpå bli trygge i vannet og øver på å flyte og å kaste redningsline.

Verdens beste jobb!

Rebekka Braaten leder på friluftskolene i Polarsirkelen friluftsråd sier at det å jobbe på en Friluftsskole er en fantastisk jobb, du får låne og bli kjent med mange fantastiske unger, du får leke, overnatte ute og du som leder må mestre forskjellige ting. 

Men mest av alt får du ha det gøy dagen lang sammen med flotte barn og unge. 

Du kan lese mer om friluftskolen på deres fine nye hjemmesider. 

foto: Jens Egil Pedersen  

Rebekka Braaten, Polarsirkelen friluftsråd,  foto: Jens Egil Pedersen

 

Dato skrevet 29.09.2023 12:01 . Endret 29.09.2023 13:25 .