1. Hjem
  2. Morten Dåsnes
  3. God påske - på jakt etter våren
God påske - på jakt etter våren - headerbilde FL, Morten

Påskefjellet byr på storslåtte friluftslivsopplevelser. Det unner vi alle som har mulighet til turer fra hytte til hytte, eller har egen hytte som utgangspunkt - og alle som bor slik til at fjellet er dagsturterrenget. Husk bare solkrem og ta ikke sjanser i bratt terreng der snøskredfaren er stor.

Men folk flest er hjemme i påsken. Det gir også fantastiske muligheter for friluftsliv og naturopplevelser. Hva er vel finere enn å dra ut i nærmiljøet på jakt etter våren. Hestehov, blåveis, hvitveis - og etter hvert en hærskare av kjente og ukjente planter dukker fram fra vinterdvale. Små barnehender slipper mobiler og andre elektroniske dupeditter når sjansen byr seg til å plukke og forære stolt til pappa og mamma. Trost, rødstrupe og bokfink danner det vakreste kor sammen med meiser og andre standhaftige standfugler enten du er på tidlig morgentur eller sein kveldstur. 

For mange er påsken årets første møte med kystfriluftslivet. Kanskje er det fast påsketradisjon at en båt skal pusses. Lukta av tang og tare er også lukt av vår og sommer. Den kan oppleves på de mange kyststiene som friluftsråd, frivillige organisasjoner og kommuner, møysommelige har tilrettelagt, skilta og merka. Turtips og turruter finner du på UT.no.

Trenger du ekstra motivasjon for å komme ut, er kanskje et av de mange turregistreringsoppleggene klare i ditt nærmiljø allerede i påsken. Friluftsrådenes TellTur, StikkUt og Perletur, Skiforeningens Kjentmannsmerke, Turistforeningens SjekkUt, Bedriftsidrettens Tipåtopp, Orienteringsforbundets tur-orientering og Stolpejakten har opplevd eksplosjon i deltakere under pandemien. Måtte det bare holde seg! Det går også nærmest en farsott over landet med bygging av dagsturhytter, oppsetting av gapahuker og annen tilrettelegging av rasteplasser. Kanskje du også har et nytt turmål i din kommune?

Sjøl hadde jeg en nostalgitur i Vestfolds krattskog i småkaldt vårregn i dag. De kjente luktene var der, hvitveisen også - men lukka seg i vårkulda, mens rødstrupa optimistisk trilla sine toner og bokfinken strevde med sine triller. Og så fant jeg den unnselige vårpengeurten. Og drømte om at frøene fra de små rosahvite blomstene blei til virkelige penger. Til tusenvis av kroner til å styrke friluftslivsarbeidet; sikre større del av strandsona, tilrettelegge flere kyststier, sørge for god forvaltning av friluftslivsområdene og gi flere barn og unge grunnleggende friluftslivsferdigheter. Og ikke minst til å la alle ukrainske flyktninger få glede seg over vårnaturen - som et avbrekk i sin ufattelige tragedie.

 

Morten Dåsnes

tidligere leder

Dato skrevet 13.04.2022 18:14 . Endret 13.04.2022 19:15 .