1. Hjem
  2. Bålet må det slukkes 15. april?
Bålet må det slukkes 15. april? - headerbilde I Nord-Norge er det tradisjon for å angi avstand i antall kaffekok. Det skal ikke store stablebålet til for å koke en kjele kaffe/foto Trond Loge

Bålet når kan du tenne bål? 

I perioden 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i utmark. Men på snødekt mark, når det åpenbart ikke er brannfare, har du likevel lov å lage bål. Sjekk også på Yr.no som har en egen skogbrannvarsling.

Bål er viktig!

Praktisk, sosialt og mytisk har bålet en sentral plass i vår kultur. Mennesker har faktisk brent bål i mange hundre tusen år. I Norge er retten til å gjøre opp ild en gammel sedvanerett. Som andre allemannsretter er imidlertid ikke rettigheten ubegrenset.
Retten til å gjøre opp ild reguleres blant annet av Forskrift om brannforebygging

Gode tips

Det er generelt forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark i perioden 15. april–15.september.
Men forskriften har med følgende setning: “Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke er fare for brann.
” Veilederen til forskriften sier: “… med “åpenbart ikke medføre brann”, menes f. eks. at det ligger snø på bakken, eller at det har vært mye nedbør over lang tid. Denne våren ligger det spesielt mye snø i store deler av Norge. Da er det fint å vite at du har lov å lage deg et kaffebål eller et matbål, også etter 15. april. For å utvikle god bålkultur er det viktig at barn læres opp både i bålets gleder og bålets farer.Her har både hjem, barnehage og skole en viktig rolle.  

Men hvor kan du tenne bål? 

Det først er å gjøre seg kjent med reglene i området du er i. Kanskje det allrede finnes tilrettelagte bålplasser?
Vær også ekstra oppmerksom på egne regler i verneområder og nasjonalparker.

  • Unngå bålplass på bart fjell, svaberg osv fordi berget kan sprekke.
  • Unngå å tenne bål hvis underlaget kan ta fyr.
  • Unngå å tenne bål når det er sterk vind.
  • Unngå å tenne bål tett inntil busker og trær.
  • Sørg for å ha vann i nærheten.

og mat må en ha!

Mat over bålet foto trond loge.jpg

Mattips på bål. Her er Salten Friluftsråds favoritt:  fiskekaker, champignon, broccoli, varmes i bålgryte med smør.
Krydre. Ha på cherrytomater og hviløksrømme, og legg i båloppvarma tortillalefse.    

Brenn bål – bruk hodet!

 

Tekst og foto:  FL og Trond Loge, Salten Friluftsråd

Dato skrevet 12.04.2018 11:37 . Endret 16.04.2018 09:38 .