1. Hjem
 2. Friluftslivets uke og strandryddeuken hånd i hånd!
Friluftslivets uke og strandryddeuken hånd i hånd! - headerbilde Lill-Haugen/friluftslivets uke er i gang

Friluftslivets uke og strandryddeuken hånd i hånd! 

5. – 13. sept (Friluftslivets uke) og 5.-20. sept (Strandryddeuka) inviteres alle til å bli med å feire friluftslivet og naturen og rydde i naturen. I løpet av disse ukene i starten av september er det mye dere kan gjøre sammen, inspirer til og delta på og det beste av alt det foregår noe stort sett over hele vårt langstrakte land. 

Friluftslivets uke har en egen aktivitetskalender hvor du kan søke i og som du finner bak lenken i artikkelen her. Strandryddeuka har også mange aktiviteter og er i delt opp i ulike temadager. Her blir det invitert til alt fra rydde hjemme, tur med mening til å rydde med jobben. Alt for å hylle naturen som vi er så glade i og som vi er så avhengige av. 

Har du lyst til å fylle Friluftslivets uke med gode naturopplevelser og turer og aktiviteter så let i aktivitetskalenderen, her er det mye gøy for alle. 

 Noen fine tiltak!

Vi kan trekke frem noen ting som vi synes fine tiltak. Våre tips til hvordan du kan komme deg ut og nyte naturen denne uka, kan du gjøre enten det er sammen med familien, med venner, eller alene. Og husk det er også lov å bare gå seg en tur under trærne, på svabergene eller på stien uten nødvendigvis å ha noe mål. Naturen er åpen for alt. 

Hva med en overnatting ute i det fri? 
nattinaturen.jpg

#nattinaturen åpner friluftslivets uke og strandryddeuka med et bang!  Denne natta vil du ikke gå glipp av! I fjor sov opp mot 100 000 ute under #nattinaturen. Vil du være med og slå rekorden i år? Om du overnatter på terrassen, på fjellet, på en strand eller i nærskogen, er helt opp til deg.  

Bli med på #nattinaturen lørdag 5. september, les mer om det på Facebook.  

Om du sover alene, med venner eller familie skal vi heller ikke blande oss borti, men du kan også være med i en fotokonkurranse i regi av Norsk Friluftsliv. 

Barn og unge natur og livet

I skolene og barnehagene er det mange som gjør mye bra for at de unge skal få en god kontakt med naturen. Vi vet også at mange lærere og andre pedagoger ofte har behov for faglig påfyll og inspirasjon og er derfor glade for å kunne vise frem noe av det som vi er med på og andre har laget. 

Sammen med Norsk Friluftsliv har vi laget en inspirasjonsbrosjyre med 10 tips til hva barnehagen, SFO og skolen kan gjøre denne uken. Og det beste av alt er at aktivitetene er koblet til fagfornyelsen i skolen. Brosjyren finner dere enkelt på våre hjemmesider. 

I forbindelse med Friluftslivets uke 2020 har også Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager i samarbeid med Private barnehagers landsforbund og Norsk Friluftsliv utarbeidet en ny brosjyre med mange gode tips til aktiviteter som kan gjennomføres gjennom uka. Aktivitetene er knyttet opp mot rammeplanen til barnehagene, men kan også passe for småskolen.
Temaet for årets hefte er hvordan naturen kan brukes som inkluderingsarena. 

 #turmedmening
Tur_med_mening_Familie_event-banner.png

Har du en sti, en skog eller et friluftsområde i nærheten av deg som trenger litt kjærlighet og omsorg?

Friluftslivets uke og Hold Norge Rent oppfordrer alle til å ta en tur med mening og legge ut hva de har gjort med hashtaggen #turmedmening helgen 12-13 september. En tur med mening er en dugnad for naturen, hvor hele Norge oppfordres til å ta en tur ut og gjøre en innsats som ikke krever mye av en selv, men som har stor betydning for naturen. #turmedmening er enkelt du bare går en tur ut i naturen i løpet av helga 12. – 13. september, og plukker med deg søppel som du finner på din vei. Alt du trenger å ha med er et par hansker og noe å plukke søppel i. Søppelet tar du med hjem, og kaster i egen søppeldunk. Kommer du over mer søppel enn du selv kan håndtere, bør dette meldes inn på ryddenorge.no eller i appen Rydde slik at det kan tas tak i under en ryddeaksjon senere. 

Mange typer aktivitet

Dette var noe av det som du kan gjøre under friluftslivets uke og les mer på  Norsk Friluftsliv har fine sider som forteller om de ulike aktivitetene.

Farger_FU_Logo-04.jpg

Strandryddeuken 5.-20. september
- med den store strandryddedagen 19.september!

Strandryddeuka 20 kalenderbilde.JPG

Strandryddeuka har mange typer aktiviteter i et sterkt mangfold som viser hvor sterkt ryddeaksjoner og engasjement for naturen står i Norge. Hvert år deltar mange titusen mennesker i aksjoner for å rydde og samle søppel. Det kanskje mest effektive våpenet vi har i kampen mot plast i havet. Strandryddedagen som i år har 10-årsjubileum er en viktig dag 19.september i år flyttet til høsten for første gang . Og vi hyller det nordiske samarbeidet med en felles strandryddedag i Norden 5. september. 

10 års jubileum

Strandryddedagen den 19. september markerer 10 års jubileum i år og hvert år deltar tusenvis av frivillige. Det er all grunn til å rette en stor takk til alle som har bidratt og som bidrar med arbeidsinnsats, engasjement, støtte og tillit slik at strandryddedagen har blitt det den er, en stor manifestasjon av kampen mot plastforsøpling spesielt og en sterk kobling til naturen.  FL har i mange år støttet opp under Hold Norge Rents viktige koordinerende arbeid og friluftsrådene er viktige hubber for frivilligheten landet rundt. Men vi vil også trekke frem de ansatte i HNR som hver på sin måte er med på å holde kurs og glød, men uansett vi har ikke kommet dit uten alle de frivillige som gjør et lføt sammen. 

Rydde app og web
Rydde (1).JPG

Vi vil også bruke litt plass her til å trekke frem Rydde både app og web side som nå er verktøyet vi vil at alle skal bruke i sine ryddeaksjoner.
Det er et kvantesprang som er gjort de siste årene med å få på plass denne, bygd på det årelange arbeidet Hold Norge Rent har gjort med det som engang het Ryddeportalen. Dette digitale verktøyet er gull og vil gi offentligheten, de bevilgende myndigheter og de frivillige en mye bedre mulighet for å gjøre ryddeaksjonene enda mer effektive. Friluftsrådene støtter opp under dette arbeidet aktivt og vi er både stolte og glade for at dette er bygd på samme teknologi som vi bruker i våre forvaltningssystemer. Rydde har blitt til i et godt samarbeid mellom Senter for oljevern og marint miljø og Hold Norge Rent.
Ta den i bruk! 

Du får refundert dine kostnader

Refusjonsordningen for utgifter knyttet til opprydding av eierløst marint avfall, nytt av året er at søknadene fylles ut og sendes direkte fra Rydde. Refusjonsordningen for marint avfall er for alle som har hatt utgifter til transport og/eller behandling av eierløst marint avfall eller transport av frivillige til/fra ryddeaksjoner. Avfallet må være samlet inn på frivillig basis, og ryddeaksjonene må være registrert i Rydde (tidligere Ryddeportalen).

 

Strandryddeuka med temadager til inspirasjon!

Du velger selv hvilken dag du ønsker å rydde, og vi håper temadagene kan være til inspirasjon:

 • Mandag 14 september rydder vi  på hjemmebane: I samarbeid med Norges Idrettsforbund oppfordrer vi lag og foreninger til å arrangere ryddeaksjon på sin idrettsbane. Sammen tar vi en for laget og støtter opp under den nasjonale dugnaden (alt. kampen) mot forsøpling.
 • Barnas dag 15sept .jpg
 • Barnas dag tirsdag 15 september: Vi ønsker skoler, barnehager, barn og unge velkomne til å markere barnas egen ryddedag! Gratis ryddeutstyr til barn er tilgjengelig i Rydde/ Ryddeappen.
 • Onsdag 16.septemeber rydder vi på land: en dag med fokus på ryddeaksjoner i innlandet og langs vassdrag og innsjøer, elver og i byrommet. For å bli med kan du ta #5forhvalen eller organisere ryddeaksjon i Rydde / Ryddeappen.
 • Torsdag 17.september få med deg dine kollegaer og ta en runde der du jobber. Mange arbeidsplasser ønsker å ta i et tak for naturen og vise at de støtter opp under den nasjonale dugnaden mot forsøpling. Ta med kollegene i lunsjen og rydd utenfor kontoret, eller arranger en ryddeaksjon med jobben. Bruk Rydde / Ryddeappen for å komme i gang!
 • Fredag 18.september er det dykkerne som trør til med dykkeaksjoner & vasseaksjoner: Det finnes utrolig mye søppel på havbunnen og derfor inviterer vi til rydding under vann og vasseaksjoner for de uten dykkerutstyr. NB! Rydding under vann krever spesiell tillatelse. Ta kontakt med den lokale dykkeklubben for mer informasjon.
 • Søndag 20.september rydder vi mikroplast og småsøppel: Søppel og små plastbiter som blir liggende kan skade dyrelivet, spre miljøgifter og være helseskadelige for både dyr og mennesker. Derfor må vi også plukke de små bitene.
 • Strandryddedagen: Markeres den 19. september, den startet i 2011 og markeres for tiende gang i 2020. Hvert år deltar tusenvis av frivillige. Bli med du også! Slik gjør du
  Strandryddeuka_2020_egen_ryddeaksjon.png

 

Dato skrevet 03.09.2020 22:25 . Endret 04.09.2020 10:53 .

Vi bruker cookies. For mer informasjon trykk her.