1. Hjem
  2. Høstfargene lokker!
Høstfargene lokker!  - headerbilde asgeirk/Høstfargene

Høstfargene lokker!

«Potetferien» eller høstferien som de fleste kanskje kaller den står for døren for mange neste uke og påfølgende uke, og hva med noen tips fra friluftsrådene til turer og annet gøy som du og din famille kan gjøre?

I disse pandemiturer er våre digitale verktøy viktige også for mange som planlegger å dra på tur.

Bålet og maten

bål mat.jpg

Nå er det generelle bålforbudet også opphevd og turen kan få det lille ekstra med et bål og kanskje lage mat på bålet, men velg bålplass med omhu. Et godt tips for å ferdes sporløst, er å bruke litt tid på å finne den riktige plassen der du ønsker å slå leir eller tenne bål. Et godt råd er å sjekke om det finnes en bålplass fra før? I tilfelle så bruk den. Er det vann i nærheten? Lag bål her, men ikke på svaberget. Og rydd opp etter deg så neste turgåer ser naturen #likefinsomfør. 

svidde pølser.jpg

Og lei av svidde pølser? Du finner mange gode matturtips om du følger lenken.  

Det digitale friluftslivet

Friluftsrådene har flere ulike digitale løsninger som kan hjelpe deg med å planlegge turen, motivere for turen eller bare gi deg mye god informasjon om naturen der du har tenkt deg. I tillegg til disse er det mange andre som også gir mye god turinformasjon, men her presenterer vi i hovedsak våre samt noen andre som det kan være nyttig å vite om. 

Telltur
Telltur.JPG

TellTur er friluftsrådenes elektroniske postkassetrim. Her kan du enkelt finne turmål og registrere resultatene dine om du vil være med på noen av de mange konkurransene som friluftsrådene arrangerer. Her konkurrer du med deg selv eller med andre turgåere om å nå flere mål! Bruk kartet for å se hvilke turmål som finnes, eller gå til ditt nærmeste friluftsråd og les om hvilke konkurranser du kan delta i. Nytt av året er at Telltur er gjort heldigital som vårt dugnadsbidrag i kampen mot koronaviruset. TellTur-funksjonen i appen "Norgeskart friluftsliv" er fritt tilgjengelig uten abonnement ut 2020 for deg som ønsker å delta. Alle Telltur er i tillegg presentert på ut.no som vi har et tett samarbeid med nasjonalt. Her finner du også mye annen god turinformasjon og siden kan være verd et besøk før turen eller underveis. 

Stikkut, Perletur og UtiNord
stikkut.JPG utinord.JPG Perletur.JPG

Er du på Mørekanten eller i Nord-Troms eller Finnmark er det Stikkut, Perletur og UtiNord som gjelder om du skal bruke noen av friluftsrådenes verktøy. De tilbyr i prinsippet det samme som Telltur og er populære løsninger i sine områder. 

I tillegg finnes mange andre nyttige, morsomme og lærerike apper til mobilen.  Enten du skal på nærtur, fjelltur, fisketur, eller annen slags tur i høstferien så kan disse også være gode å ha. 

Inspirasjon til å finne nye ruter og turmål

www.ut.no

ut.JPG

Friluftsrådenes landsforbund, Statskog og DNT har et tett samarbeid om å utvikle Ut.no til å bli hele Norges turportal. Ut.no er DNTs nettsted, men vi samarbeider tett med DNT og Statskog for å utvikle denne videre. Du finner du både gode forslag til fine nærturer, fjellturer og alle andre typer turer på en enkel måte og du går inn på hovedsiden. 

GodTur
godtur.JPG

Er en turportal som er utviklet av Friluftsrådenes Landsforbund og Statskog hvor du kan finne mange ulike kart og turforslag fra hele landet. I tillegg har nettstedet oversikt over andre friluftsanlegg, som gapahuker og rasteplasser. 

Utstyr?

Buakartet.JPG

BUA er kanskje den mest kjente utlånsordningen vi har i Norge. De finnes svært mange steder sammen med en hel del andre hvor du kan låne gratis utstyr til sport og friluftsliv. 

BUA heter mange av dem, Skattkammer, Frigo, Turbo eller Frilager heter andre. Tilbudet er først og fremst rettet mot barn og unge, men i de fleste utstyrsordningene kan alle låne. Utstyrsordningene eies og drives av kommuner, lag og foreninger og friluftsråd. Derfor trenger du ikke å grave dypt i lommeboken om du skal på tur. Her finnes en ordning for alle. 

Været er viktig! 

Høststormene kan komme fort og det kan være viktig å sjekke været før turen. 

Pent.no viser og sammenligner værmeldingen fra Yr og Storm. Da kan du selv velge hvem du vil høre på. 

Fuglekvitter?

WhatBird 

Lurer du på hvilken fugl du hører? Har du denne appen kan hjelpe deg med å finne ut hvilken fugl du hører. Appen lover at den kjenner 22 av de mest kjente sangfuglene våre.

Google Sky Map

Skal du sove ut kan denne være fin for deg. Appen hjelper deg å kartlegge nattehimmelen. Pek mobilen mot stjernene over deg og oppdag hva som egentlig er over deg. Hva de heter. 

Men alt krever strøm og kanskje det beste er om du overnatter ute, er å legge på en ekstra kubbe ved på bålet og la roen og tankene fly. 

Fyret

Fyrtårn er både spennende og mystiske, som bærer med seg gamle historier fra langt tilbake i tid. Selv om du ikke bor langs kysten, er det over 120 fyr som gir muligheter for utflukter over hele landet.  Du finner mer bak lenken både om tilgjengelighet og muligheter for overnatting. 

Trøbbel?
hjelp 113 nød.jpg

Hjelp 113! laster du ned i App Store eller Google Play før turen.

Når uhellet først er ute og man trenger hjelp, er denne appen fra Norsk Luftambulanse veldig nyttig! Man kan ringe nødsentralen via appen og den vil da automatisk dele koordinatene du befinner deg på. Appen inneholder også plassering og informasjon om hjertestartere i Norge. Denne appen bør alle ha!

 God høstferie fra friluftsrådene!

  Høstløv 5.jpg

 

Dato skrevet 24.09.2020 13:24 . Endret 06.10.2020 19:25 .